Salmi_pääsivu 
Orusjärvi
Muut kylät
Sukututkimus
Murre
Historia Linkkisivu Muistelmia Kuvagalleriat Tiedonkeruu Kartat
Myllyt
Muuta   Vieraskirja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Evakkoon 

            Anna Eskon, os. Jerosen muistelmia. Osa 1.

 

  Veljeni Pekka pääsi sotaväestä ja teki syyskyntöjä runsaasti, molemmilla taloilla tavallista enemmän. Meillä kun oli kahdet puimakoneet, olivat pojat kulkeneet taloissa puimassa monissa kylissäkin. Ei kuitenkaan Orusjärvellä, koska sinne oli huono tie meidän  kylästä kulkea. Tummia pilviä nousi idästä ja  talvisota syttyi marraskuun 30. päivänä 1939. Varpaselässä oli silta poik- ki, niin meidän oli  mentävä Räimälän kautta. 

        1.  Evakkoreessä2.jpg (35913 tavu(a))       2.  Jeroselkä_paluu_HJeronen.jpg (39402 tavu(a))

Kuva 1.Evakkonäytelnä "Kuin Haukka" Rautalammilla 2004, kuva H.Jeronen.     Kuva 2 Jeronselkään "paluu" , Kuvassa Vasili, Martta ja Paula, taustalla Aleksi J kuva H.Jeronen.   Talon ikkunat ja  uunit rikottu. Rajavartio tuli Murtojärveltä tähän paikkaan 39.

   Kun sitten 1942 talvella, ja toiset keväällä päästiin taas kotia evakosta, ei ollut koneita eikä mitään muutakaan. Pekka ei enää palannut kotiin.  Hän kaatui syksyllä 41, Rukajärvellä (partio-os. KKK/1/JR 10)  

  Kaikki  oli sota vienyt, piti alkaa alusta ihan kaikesta. Talot sentään olivat pystyssä, mutta ikkunat  ja uunit olivat Jeroisellästä  rikottuna. Hanhiselän talolla oli asunut joku Venäjältä, hyvin kaukaa, Kazakstanista saakka, tummat ihmiset. Pukkia niillä oli ollut, ja niitä  sitten jopa sisällä huoneissakin pitäneet.   Ainut hyvä asia oli kun haapapropsia oli monen kuution pino jäänyt  Jeroiselän niityn kulmalle. Ne olivat kaksi vuotta kuivanneet, hyviä leivinpuita ja kaikkeen muuhunkin. Nälkää näimme jos ei varannut korttiannosta hyvin.  Perunoita ei ollut paljon ennen kuin saatiin hiukan perunan siementä. Kalaa saimme hyvin  Sudimusjärvestä.

  Siellä sitten asuttiin ja viljeltiin. Myllykin kunnostettiin  ja meillä oli vehnää ja kaikkea lajia viljaa, vehnäjauhojakin säkeittäin.  Myöskin vuonna 1944 kylvöt kasvaa rehoittivat hyvin. 

Juhannusta ennen sitten tuli sieltä lähtö. Kun noin kuukauden ajan  ehkä tykistö- keskitys oli ankara.  Ikkunalasit tärisivät. Vihollinen oli yrittänyt kerralla jättää kansan sinne mottiin. Jymy kuului myös Laatokan  yli liiankin hyvin vettä pitkin meille sinne mäelle.. Ei muuta kun taas pakoon evakkoon  kun vihollinen nousi Laatokalta maihin!

 

Anna Vasilintytär Jeronen 

     Salmin Jeronselästä

 

Muistelmia    Orusjärvi      Salmi