Orusjärven koulun vihkiäisistä kirjoitti Laatokka-lehti lauantaina 26  marraskuuta 1910 seuraavaa:   Sivu=>2  Sivu=>3

Orusjärven uusi kansakoulu ja sen vihkiäiset.

Orusjärven koulu on nyt saanut oman talon likemmä kymmenen vuotta tehtyään työtä ahtaissa vuokratuvissa.

Nyt uusi, ylen upea talo seisoo valmiina tehtäväänsä. Jo kaukaa kylään tullessa näkyvät sen hauskat seinät. Tämä  koulu eroaa ulkonäöltään ja huoneiden asultaan muista Salmin uusista kouluista, sillä osa rakennusta on kaksinkertainen. Paikaksi koululle on valittu keskusta. Vähän matkaa maantiestä, harvassa upeita koivuja kasvavalla lehtikujalla törmällä seisoo se juhlallisen, tyyliltään hyvin uudenaikaisen huvilan näköisenä. Hirsistä tehtynä, korkeaharjaisena ja ympäristöönsä ihmeellisesti sulautuen on se ehdottomasti miellyttävin tähän asti Salmiin rakennetuista kouluista. Kaikki yksinkertaista, mutta kuitenkin läpeensä aistikasta, hillittyä, kepeätä.. Moniosainen pärekatto, joka monesta paikasta taipuu ja katkeaa, viehättää silmää. Rakennuksen yläosa ikkunoihin asti on vuorattu suomuksien tavoin ajetuilla paanuilla  ja maantiehen päin kääntyneellä sivulla näkee kulkijakin mikä rakennus on, kun siinä on suurilla kirjaimilla sana "Kansakoulu". Kuparin ruskea väri punaisen kera lisää talon kauneutta.

 

Sisältä rakennusta katsellessa ei ole muuta sanottavaa kuin hyvää.. Opettajaa varten on kaksi huonetta alhaalla ja kaksi huonetta toisessa kerroksessa. On sanottu, että tällaisen huonesijoituksen kautta huoneet ovat tulleet epämukaviksi, mutta kun tällainen on ihan uutta, jollaisia ei ole vielä rakennettu, niin sanominen siitä johtunee.. Tällä tavalla rakennettuna on talo saatu jotain neljä tuhatta markkaa halvemmaksi. Kaksi valoisaa suurta luokkaa ovat kaikin puolin sopivat villeyden kesyttelemiseen, tarpeellisten tietojen hankkimiseen, maailman ymmärryksen antamiseen, isänmaallisen mielenlaadun istuttamiseen. Siinä ohjelma, jonka suoritukseen talo on kyllin pätevä.

 

Paikakseen koulu on saanut kylän keskustan, hyvän paikan, joka ostettiin 500   markalla ja käsittää hehtaarin alan helpolla työllä hyvään viljelyskuntoon saatavaa maata

 

takaisin koulutoimi          Sivu=>2  Sivu=>3