Salmi_pääsivu 
Orusjärvi
Muut kylät
Sukututkimus
Murre
Historia Linkkisivu Muistelmia Kuvagalleriat Tiedonkeruu Kartat
Myllyt
Muuta  Vieraskirja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Muistelmat   -  Miun kotikyläni Salmin  ORUSJÄRVI  

Valentin Rovio  ja  Klaudia, os. Hukka 

Muistathan? Salmista oli Orusjärvelle matkaa 18 km Tulemalta Manssilaan vievässä tiessä oli Luntisen tienhaara ja sitä tietä kun aikasi ajelit tulitkin Mäkräojalle. Ja tuollaisia ihmeen lystikkäitä nimiä olikin toinen toisensa jälkeen. Lienetkö kuullut Peukalo-ojan,  kapiokkuojan  ja joiden jälkeen tulit kankaalle ja taas maissiojalle siitä Jyssih, edelleen kägöih ja myssyh. Myssys nousit Saarimäelle. Saarimäeltä aukeni eteesi ihailtavaksi nähtävyys, joka oli kyläksi suuri ja kaupungiksi pieni. Niin ainakin ensikertalainen Orusjärven kylää katsellessa ajatteli.  Kylään tullessa oli vielä kolme mäkeä: ensimmäinen oli Kalliomäki ja toinen oli Vasoijananmäki. Tässä olitkin jo ensimmäisellä kyläaukeamalla. Näit siinä M. Rovion  veljesten talon. Santerin kohdasta erosi kujonen oikealle ja vei Orusjärven ”kuninkaan” taloon, itse Petraanrejoon.("Ukko Peshin", eli Petter Andrejeffin talo) Fedottalan mäellä hän oleili ja ei ollut uskoakaan, että mieron mies sellaisen mäen päälle jäi elämään.  Meillä oli ollut majatalo vv. 1914-1922 välisenä aikana ja moni matkalainen sai ihailla yläkerran ikkunasta kauniita maisemia. Muistanevat myös meidän 12 tenavaa, joista puolet oli tyttöjä ja toinen puoli poikia. Siinä  meijjän koista mentyä oli tienristeyksessä  Sakin kauppa ja siinä asui myös Koverskoin Feudora ja Baljaskinit. Näissä taloissa olikin niin paljon nuorta väkeä että  tanssit sai milloin tahansa pystyyn. Murron kujoin varrella elivät Rahkoset, Ukkosen Vinni ja Ponkonen. Vähän matkan päässä oli suurikivi ja siitä edelleen asuivat Hanhiselän tien varressa Stepan Rahkonen, Ivan Rahkonen ja Minkinojalla asui  Orusjärven paras räätäli Ivan Metso sekä S.Käppi ja V.Käppi.  Metso oli oikea erämies, jolla riitti aina  eräjuttuja vaikka millä mitalla. Kerrankin sai kengänvarteen kaksi ja puolikiloisen hauen vonkaleen.  Sitten tulemme pääkylään. Orusjärvi olikin kuuluin Salmin metsämiehistä. Filip Ponkkonen oli kaatanut yli 40 kontiota ja ilveksen metsästäjinä tunnettiin mies kuin mies. Elävät ilvekset myytiin Helsingin  Korkeasaareen ja kuolleiksi ammutut eläintieteellisiin kokoelmiin. Itsekin olen ampunut 21 ilvestä ja ahman. 

Katselemme  taloja. Siinä on Fedorista mentyä Kuuselan talo, opinahjomme kansakoulu ja sen  vastapäätä Orusjärven kr.kat. kirkko . Ei ollut harvinaista että kylän asukas aina kirkon ohi kulkiessa paljasti päänsä ja teki ristinmerkin. Sunnuntaisin oli kirkko täynnään harrasta kansaa ja kellojen sointi kuului kauaksi laaksoon.  Koulun vieressä oli metsäyhtiön talo, sitten Kokoin, Peltosen ja Kujapellon sekä Iivan suutarin ja Pekka Rahkosen talot. Vastakkaisella puolella tietä oli Osuuskauppa, Pantsu, Rajakko ja kylän puuseppä Kirjavainen. Sitten oli taas Konoin kauppa, sen vasta-päätä räätäli Feodor Kokkosen talo ja kohta konstaapeli Vilho Kräkinin talo. Kräkinin vastapäätä oli kauniin koivikon keskellä rajavartioston kasarmirakennus.  Ennen Kanabron tienhaaraa oli vielä Lehtosen lesken talo, Kanabrojärven tienhaarassa oli herastuomari Paavil Ponkosen talo. Tästä lähdemmekin Ponkkosen agjalle päin. Ensimmäisenä karhunkaataja Filip Ponkkosen  talo, sitten Iivan Ponkkonen, Kajan Iivana, Kiiskoin Miitrei,  Olli ja Petri Lätti sekä itse kirkon staarosta räätäli Kokkonen. Hänen poika jatkaa isän ammattia, nykyisin Rautalammilla.  Vähän matkaa eteenpäin kuljettuasi Hilippä Lätti, Bordin Pekka ja järven toisella puolella Ukko Kirill.   

Orusjärven kylään kuului myös Tenhu- ja  Päällyjärvi. Kesätie sinne erkani Kiiskin tienhaarasta. Päällysjärven osan tultua näet ensin Kiiskin talot, kaksi melkein vieretysten. Samalla mäellä oli myös Mensosia. Järven vasenta rantaa kierrettäessä oli ensin Bordin lesken talo, sitten Iivan Gauril, ja reintekijä Sergei Jetsu, joka teki rein yöaikana.  Fetulan Miikkula oli hyvin kova raataja ja toimitti sepän virkaa kylässä. Tästä edelleen oli Fetulan Mikko, hyvin jutukas ja karhun kaataja. Kerrankin oli kontio häneltä housut repinyt kun Bordin Matin pyssy ei lauennut. Kiitos siitä lankesi hyvälle karhukoiralle, joka pelasti Mikon. Muistathan Miitrei Karvalin ja Puusoin Hilipän, sitten oli Fetulan Jaakko, Pekan Semoi, Feutoran leski, siellä asui myös Johora joka oli erikoisesti  kunnallisasioissa mukana.  Siellä eleli myös Komun Olli ja Feudora. Muistathan kuulleesi jutun kun Feudora pyyn heinäpellolla nähdessään viskasi kattilan pyyn kaulaan ja sai kuin saikin pyypaistin pataan pantavaksi.   Edelleen kulkiessasi näit Komun Puavilan ja Kiiskin myllyllä asuivat  Bordi ja Toroi ja vähän mat-kan päästä Kiiskin mökistä Karvali Valkonen. Vastaasi tulee Komun, Vilho Tenhun, Gauroin ja Timoin talot.  Timoin poika oli kassanhoitajana. Muistathan Ruhposen  Jaakon ja  Jokiselällä tällä puolella Änäjokea asui uunimestari Isrikki .

Kun kuljit yli sillan, tulit Jokisen taloon, mäenpäällä oli Jaakon leski ja Miikkula, johon Vitsala tuli myöhemmin kotivävyksi.   Tässäpä onkin tullut katselluksi Orusjärven kylä sen suurelta osalta. Kaikki eivät ole tähän yhteen juttuun mahtuneet. Toisessa osassa luomme katsauksen muihin kylän eläjiin.

 

Valentin Rovio   (Osa 1)      (Ivan Rovion poika)   

   

  tästä  muistelmiin   Orusjärvi     Salmi