Salmi_pääsivu 
Orusjärvi
Muut kylät
Sukututkimus
Murre
Historia Linkkisivu Muistelmia Kuvagalleriat Tiedonkeruu Kartat
Myllyt
Muuta  Vieraskirja  RajaKarjala Keskustelupalsta

 

 

 

 

 

Nedstat Basic - Free web site statistics
Personal homepage website counter

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  ORUSJÄRVEN  KIRKON JA 

SEURAKUNNAN HISTORIAA

Uutta! ORUSJÄRVEN LUOSTARI  

 

         Orusjärven kirkko    Orusjarvenkirkko1_HermanR.JPG (141059 tavu(a))    Klikkaa suuremmaksi!

Uutta!  Kirkon rakentaminen Orusjärvelle   => lue tästä

Orujärvellä oli luostari 1500 luvun alussa. Siitä keräämme tietoa omalle sivulleen -Orusjärven nykyinen kirkko täyttää vuonna 2010  täydet 100vuotta ! 

Orusjärven vanhempi ortodoksinen tshasouna siirrettiin  uuden kirkon tieltä Kaunoselän kylälle. Milloin tämä vanhin  kirkko rakennettiin, siitä ei ole varmaa tietoa, ehkä 1800 luvun alussa. Se pystytettiin kuitenkin luostarin paikan ääreen kirkkomäelle, jonka ympärille  päätien varteen, etelään ja pohjoiseen koko kaunis kylä levittäytyi.  Uusi rukoushuone valmistui  vuonna  1910 ja se vihittiin  saman vuoden joulukuussa. 

.Kaunoselan_rukoushuone.jpg (96612 tavu(a))Kaunoselka_ikonostaasi.jpg (109409 tavu(a))

Kaunoselkään siirretty tshasouna   ja sen ikonostaasi  - klikkaa suuremmaksi.

Kirkoista ei ole löytynyt kumma kyllä - kuin yksi sisäkuva!  Siksi huomio ! etsintäkuulutus,  haetaan ikonostaasikuvaa  Orusjärven uudemmasta kirkosta!  Sisätiloista on olemassa toistaiseksi vain yksi hautajaiskuva=>.  Siitä voi päätellä että taustalla ikonit oli asetettu ristinmuotoon.  Kirkko on  yhäkin paikallaan,  peltikatto on suojannut sitä toistaiseksi.

 -  Kuvagalleriassa 3. on useita kirkon kuvia ja vihkimistilaisuus  mukaan lukien. Papistosta on otettu   kuvasuurennos =>.     Muita kuvia pääsee   klikkaamalla  tästä alleviivatusta   

Mainittakoon että kirkon suuret ikonit 4 kpl on siirretty  Rautalammin kirkkoon.   Lisäksi  Orusjärven kirkon ikonostaasista  on 4 suurta ikonia entisöity ja korjattu  Vesannon rukoushuoneelle

.Im000113_RautOsrk.pg.jpg (70543 tavu(a)) Vesannon tshasouna

 Viktor Kuusela ja Kizin kello 

Viktor Kuusela kävi v.1990 matkallaan  myös Kizin saarella  ja havaitsi seuraavaa  -    Suurin kirkon kello Orusjärveltä on  siirretty Kizin saaren museoon,  pienet kellot otettiin irti mutta niiden kohtalosta ei ole tietoa.  

  .Kirkonkello_Viktor.JPG (34147 tavu(a))   Kirkonkello_Leimat.JPG (20854 tavu(a))  Kirkonkello_kuvio_Positiivi.jpg (21267 tavu(a))  - suurenna

Huomaa leimat, niistä tietää kellon alkuperän!  Koristekuvio on tehty negatiiviksi lie vahingossa,  Tuossa kolmannessa kuvassa käänsin  sen  positiiviksi jolloin kasvot tulevat oikean näköisiksi !

-  Seuraavassa on lainausta  kirjasta  Vaienneet temppelit.  1953

Salmin ortodoksisen kirkon nuorimman, 1910 Orusjärvelle pystytetyn kirkon rakennutti pietarilainen kauppias Nesterov. Saman vuoden joulukuussa pyhättö voitiin vihkiä ja sen suoritti arkkipiispa Sergei. Kirkko oli puinen ja kooltaan pienempi kuin Manssilan kirkko. Vihkimisen jälkeen siellä toimi pappina pastori Pavel Borotinski, mutta Venäjän vallankumouksen puhjettua hänkin siirtyi itärajan taakse. Siitä seurasi, että myös tämän kirkon asioiden hoito ja jumalanpalveluksien pitäminen jäivät Salmin papiston tehtäväksi.

Talvisodan melskeissä sekä sitä seuranneena aikana kirkko säilyi hyvin. Ikonostaasi ja muut pyhät kuvat olivat myöskin säilyneet, samoin kellot. Vain papiston jumalanpalveluspuvut, Vapahtajan hautauskuva, ehtoolliskalusto, evankeliumikirja ja p. pöydällä pidettävät ristit olivat kadonneet. Kun 1944 jouduttiin lähtemään,  ennätettiin pienemmät kellot ottaa alas suurimman jäädessä paikoilleen. Tulivatko alas otetut matkaan vai eivät , ei ole selvitettävissä. Joka tapauksessa ne ovat kateissa.  Joitakin kirkon irtaimistoon kuuluvia esineitä saatiin pelastetuksi. Kirkkorakennus jäi 1944 ehyenä rajan taakse.

  Jumalanäidin  -  lohduttajan kirkko  Orusjärvi

  Vuonna 1938 virallisesti perustetun kolmannen papin virkaa hoiti 1939 pastori Paavo Saarikoski ja kolmannen kanttorin virkaa Anatoli Soreli. kirkonisännöitsijänä toimi opettaja Nikolai Kiirikki ja kirkonvahtina vaatturi Feodor Kokkonen. Salmin seurakunnan kolmannen papin ja kolmannen kanttorin sijoituspaikkana oli Orusjärvi.        

  Lähde:  VAIENNEET  TEMPPELIT  1953

Tästä  historiaan paluu             PALAUTE      salmi @ telemail.fi  (poista välit) puhelin H.Jeronen p0500-555696

       kirjeitse  voit lähettää osoitteeseen  Heikki Jeronen, Männikkökatu 1 B8  83500 Outokumpu